Προστατευόμενα Δέντρα
Στον Άγιο Θεόδωρο εντοπίζεται μια αιωνόβια τρεμιθιά στο προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας Κιβωτού καθώς και ένας δρυς και ένας πεύκος (του Κουτσόφτα) τα οποία έχουν κηρυχτεί προστατευόμενα από το τμήμα Δασών.
Παιωνία – Paeonia muscula,
Από τις πλαγιές και τα αμπέλια της Παπούτσας !!!
Ένας από τους πολλούς Θεούς- ιατρούς ήταν ο Παίωνας του οποίου το όνομα αναφέρεται σε μια πήλινη πλάκα στη Κνωσσό. Αυτός είναι που γιάτρεψε στον Ολυμπο τον Άδη και τον Άρη με καταπραυντικό βάλσαμο μετά τον πληγωμό τους στη μάχη της Τροίας.Το όνομα του Παίωνα έδωσαν οι αρχαίοι στο φυτό παιωνία . Για την αιμοστατική δράση της παιωνίας μας άφησε ο ίδιος ο Όμηρος (Ιλ. 5.902) μια χαριτωμένη παράσταση:
‘Με βότανα παυσίπονα που του βάλε ο Παιήων
τον ιάτρευσεν ότι θνητός δεν ήτο αυτός πλασμένος..`
και όπως γλήγορα η πυτιά το λευκό γάλα πήζει
που υγρόν συσφίγγεται, καθώς το ανακατώνουν,
έτσι εθεράπευσεν γοργά τον άγριον Άρη εκείνος’.
Σ’ ένα παλιό διδακτικό ποίημα, η παιώνια χαρακτηρίζεται σαν η βασίλισσα των βοτάνων. Ο χαρακτηρισμός αυτός της αξίζει τόσο για το εντυπωσιακό της λουλούδι, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Κατά το ποίημα αυτό οι Θεοί παράδωσαν την παιωνία στον Απολλωνα, σαν φάρμακο
Χρησιμοποιούσαν για διαφορετικό περιστατικό τους κόκκινους σπόρους και για διαφορετικό τους μαύρους σπόρους (έχει 2 χρώματα σπόρους) και για τρίτο τις ξηρές ρίζες του φυτού.
Δεν συστήνεται σε κανένα να πάρει για θεραπεία κάποιο από τα μέρη του φυτού.
Το φυτό υπάρχει και στο Βοτανικό Πάρκο του Άη Μάμα.
Το φυτό το βρίσκομε στον Πρόδρομο, στις βουνοκορφές της Άλωνας και του Αγίου Θεοδώρου (Παπούτσα- Κρεμμάμη, κουφές, Παρακάλαμος) και στο νησί Σάμος. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους.
Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο του Γερμανού Ελμουτ Μπάουμαν ” Η Ελληνική Χλωρίδα στο μύθο, στη τέχνη, στη λογοτεχνία”.
Κυπριακό κυκλάμινο… το εθνικό λουλούδι της Κύπρου !!!
Το βρίσκομαι στις ρεματιές κάτω από το χωριό, στις κουφές, στις μαρούδες… αυτή την εποχή.
Φυτρώνει κατά μήκος των αυλακιών, μέσα στις δόμες σε ακαλλιέργητες (εγκατελειμένες) περιουσίες….
Το όνομα του το πήρε από τους κύκλους που κάνει ο μίσχος του λουλουδιού μετά που αυτό θα πέσει. Με αυτό τον τρόπο κατεβαίνει στο έδαφος όπου σαν ωριμάσουν οι σπόροι πέφτουν στο χώμα και φυτρώνουν τα νέα φυτά (τον επόμενο χρόνο). Το φυτό είναι πολυετές – βολβώδες.
Στη φωτoγραφία φαίνεται ο <<κύκλος>> του κυκλαμίνου…μέχρι οι περσυνοί σπόροι στο χώμα.!!!